المپیاد جهانی رباتیک (WRO)
المپیاد جهانی رباتیک (World Robotic Olympiad) رویدادی علمی، فناورانه و آموزشی برای نوجوانان و جوانان سراسر جهان است تا بتوانند از این طریق مهارت حل مسئله و خلاقیت را در خود پرورش دهند. برای حل چالشهای روباتیک، تلفیقی از دانش، مهارت، مهندسی، ریاضی و برنامهنویسی کامپیوتری به کار گرفته میشود. قدرت ابزار LEGO MINDSTORMS سبب شد تا کمپانی WRO به فکر برگزاری رویدادی علمی بیفتد. رویدادی که تنها ابزار شرکت در آن EV3 است. مسابقات WRO اولین بار در سال ۲۰۰۴ و با شرکت ۱۲ کشور آغاز شد. از این تاریخ هر سال المپیاد جهانی در کشورهای مختلف برگزار می شود. در سالهای اخیر تعداد کشورهای حاضر در مسابقات به بیش از ۶۷ کشور با مجموع ۲۵۰۰۰ تیم رسیده است. تیم های ایرانی نیز از سال ۲۰۰۶ در این مسابقات حضور چشمگیری داشتند و در این سالها موفق به کسب رتبههای پنجم، هشتم، دهم، دوازدهم و سیزدهم شدهاند.
کلاسهای ویژه المپیاد جهانی رباتیک
● فوتبال
یکی از رشتههای جذاب و دیدنی المپیاد جهانی رباتیک در سالهای اخیر بخش “مسابقات فوتبال” بوده است. در این مسابقات هر تیم با دو ربات (مهاجم و دروازهبان) به رقابت با دیگر تیمها میپردازد. حضور در این مسابقات ترکیبی از دانش برنامهنویسی و مکانیک را نیاز دارد. همینطور استفاده از دو سنسور Compass و IR از ویژگیهای منحصر به فرد این رشته است. علاقهمندان به شرکت در این مسابقات میتوانند پس از شرکت در دورههای RT1 و RT2 مدارس، کلوپها، آشنایی با مقدمات برنامهنویسی و مکانیک در این کلاسها شرکت کنند و دانش و مهارت مورد نیاز برای شرکت در مسابقات فوتبال را کسب کنند.
● مکانیک پیشرفته
علم رباتیک از سه بخش اصلی برنامهنویسی، الکترونیک و برنامهنویسی تشکیل میشود. قوت همزمان هر سه بخش منجر به ساخت روباتهای خلاقانه شده که برای ساخت سازههای مکانیکی لازم است دانش پژوهان حوزه رباتیک، اطلاعات کاملی از مکانیزمهای پایهای داشته باشند و چندین و چند سازه با آن مکانیزمها را بسازند. دانش پژوهان دوره F&M (از دورههای کلاسیک لگوی آموزشی) با بخشی از این مکانیزمها آشنا میشوند. دورههای مکانیک پیشرفته با هدف شناخت مکانیزمهای کاربردی و متنوع برای ساخت سازههای رباتیک، در سه دوره طراحی شده است.
● برنامهنویسی Labview
Labview یک زبان برنامهنویسی تصویری (Visual Programming) است که توسط موسسه National Instrument طراحی و پیادهسازی شده است. این نرم افزار در علوم مهندسی نظیر مهندسی برق و مهندسی رباتیک بسیار پر کاربرد میباشد. ابزار Mindstorms EV3 کاملا با این نرم افزار حرفهای قابل برنامهنویسی است. فراهم بودن امکانات گسترده، قابلیت انجام پروژههای خلاقانه و قابل استفاده بودن این زبان برنامهنویسی در برخی از رشتههای المپیاد جهانی رباتیک باعث شده است تا دانش آموزان و دانشجویان علاقه به یادگیری این زبان برنامهنویسی داشته باشند. آموزش دوره Labview توسط مرکز تخصصی رباتیک لگوی آموزشی زنجان در سه دوره طراحی شده است.
● برنامهنویسی پیشرفته با EV3
برنامه Mindstorms EV3 یکی از قویترین برنامههای موجود برای برنامهنویسی EV3 است. اساس کار این نرم افزار، برنامهنویسی تصویری (Visual Programming) است. Mindstorms EV3 بر پایه نرم افزار حرفهای و مهندسی Labview آماده شده است. دانش آموزان و دانشجویان پس از گذراندن دورههای مقدماتی برنامه نویسی در RT1 و RT2 (مدارس یا کلوپها) با اوصول برنامه نویسی با این نرم افزار آشنا میشوند. اما این همه ماجرا نیست. قابلیتهای این نرم افزار بیش از آن چیزی است که در دورههای مقدماتی میآموزیم. ما در این دوره علاوه بر مرور کوتاه بر کلیه مباحث برنامه نویسی RT1 و RT2، بخشهای جذاب و مغفول مانده برنامه نویسی Mindstorms EV3 را خواهیم شناخت.
معرفی ربات EV3
EV3 چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
EV3 نسل سوم روباتهای LEGO Mindstorms محصول مشترک LEGO، دانشگاه MIT و دانشگاه Tufts است. این ابزار با آماده کردن پروسسور، سنسورها و موتورهای گوناگون و قدرتمند فرصت تجربهی دنیای واقعی رباتیک را فراهم میکند.
EV3 برای چه گروههای سنی طراحی شده است؟
EV3 برای گروههای سنی 9 سال به بالا، چه در سطح دانش آموزی و چه در سطح دانشگاهی قابل استفاده میباشد.
در المپیاد جهانی رباتیک شرکت کنید
با استفاده از ابزار LEGO Mindstorms EV3 میتوان در المپیاد جهانی رباتیک که در چند سال اخیر به بزرگترین رویداد رباتیکی دنیا تبدیل شده است، شرکت کرد. هر ساله در ایران نیز مسابقات مقدماتی و انتخابی این المپیاد در تابستان برگزار میشود و تیمهای منتخب راهی مسابقات جهانی رباتیک میشوند.
المپیاد جهانی رباتیک در سالهای اخیر و عملکرد ایران
المپیاد جهانی رباتیک سال ۲۰۱۶
المپیاد جهانی روباتیک ۲۰۱۶ در شهر دهلی کشور هند برگزار شد. موضوع اصلی این مسابقات “مدیریت پسماند” بود و از ایران ۱۴ تیم به عنوان نماینده ایران در همه بخشها شرکت کردند.
المپیاد جهانی رباتیک سال ۲۰۱۵
المپیاد جهانی روباتیک ۲۰۱۵ در شهر دوحه کشور قطر برگزار شد. موضوع اصلی این مسابقات “ربات و اکتشاف” بود. بهترین نتیجه تیمهای ایرانی در این مسابقات، رتبه پنجم رشته Open بود. مسابقات دانشجویی از این سال، به رقابتها اضافه شد.
المپیاد جهانی رباتیک سال ۲۰۱۴
المپیاد جهانی روباتیک ۲۰۱۴ در شهر ساحلی سوچی کشور روسیه برگزار شد. موضوع اصلی این مسابقات “ربات و فضا” بود. ایران در بخشهای Regular و Open نمایندگانی در این مسابقات داشت.
المپیاد جهانی رباتیک سال ۲۰۱۳
المپیاد جهانی روباتیک ۲۰۱۳ در شهر جاکارتا کشور اندونزی برگزار شد. موضوع اصلی این مسابقات “ربات و آثار باستانی” بود. برای اولین بار ایران در بخشهای فوتبال و Open در این مسابقات، نماینده داشت.
المپیاد جهانی رباتیک سال ۲۰۱۲
المپیاد جهانی رباتیک ۲۰۱۲ در شهر کوالالامپور کشور مالزی برگزار شد. موضوع اصلی این مسابقات “ارتباط ربات و انسان” بود. ایران در این سال تنها در بخش Regular نماینده داشت.
المپیاد جهانی رباتیک سال ۲۰۱۱
المپیاد جهانی روباتیک ۲۰۱۱ در شهر ابوظبی کشور امارات برگزار شد. مسابقات انتخابی در این سال به صورت کشوری برگزار شد. ایران در این سال تنها در بخش Regular نماینده داشت.
المپیاد جهانی رباتیک سال ۲۰۱۰
المپیاد جهانی رباتیک ۲۰۱۰ در شهر مانیل کشور فیلیپین برگزار شد. یک تیم از ایران در این مسابقات شرکت کرد.
المپیاد جهانی رباتیک سال ۲۰۰۹
المپیاد جهانی روباتیک ۲۰۰۹ در شهر پوهانگ کشور کره جنوبی برگزار شد. در این سال ایران به علت شیوع بیماری آنفولانزای خوکی در کشورهای شرق آسیا، در مسابقات شرکت نکرد.
مستند المپیاد جهانی رباتیک سال ۲۰۱۷
پیشنهاد میکنیم حتما مستند ویدیویی المپیاد جهانی رباتیک سال ۲۰۱۷ را مشاهده کنید. در این مستند با حال و هوای مسابقاتی سالانه رباتیک WRO آشنا خواهید شد.